Anasayfa

UNESCO 2016 YILINI HOCA AHMET YESEVİ YILI İLAN ETTİ

7 years ago
Fırat Üniversitesi

UNESCO tarafından 2016 yılı Hoca Ahmet Yesevi yılı olarak ilan edildi. Ahmet Yesevi Üniversitesi de 2016 yılının Ahmet Yesevi yılı olması dolayısıyla Divan-ı Hikmet Sohbetleri gerçekleştiriyor. Bugün ikincisi düzenlenen sohbete, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye Ülkeler Parlamento Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç konuşmacı olarak katıldı.
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Musa Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak yaptıkları girişimler sonucunda aralık ayında Paris’te toplanan UNESCO Genel Kurulu’nda 2016 yılının Hoca Ahmet Yesevi yılı ilan edildiğini söyledi. Bu karar sonucunda eş zamanlı olarak bir dizi faaliyet planladıklarını belirten Yıldız, “Bunlardan en önemlisi Divan-ı Hikmet Sohbetleri’ydi. Bugün onların ikincisini TİKA’nın toplantı salonunda Prof. Dr. Mahmud Erol Kılıç’ın konuşmacı katıldığı programda tamamladık. İnşallah bir sonraki programımızda 22 Mart 2016 Salı günü Beşir Ayvazoğlu Hoca ile olacak” diye konuştu.
“AKADEMİSYEN OLMAK İSTEYENLERE AHMET YESEVİ BURSU VERİYORUZ”
Yıldız, Divan-ı Hikmet’in Çağatay Türkçesi ile orijinalini bastıklarını ve çocuklar için “Ahmet Yesevi Hikaye Kitabı” yazdırdıklarını söyledi. Türkiye’de adı Ahmet Yesevi olan 65 ilkokul, ortaokul ve lisenin olduğunu hatırlatan Yıldız, Ahmet Yesevi Üniversitesi olarak faaliyetlerini anlatarak şunları kaydetti:
“Bu okullar için bir Ahmet Yesevi Kitaplığı yaptırdık ve bu okullara hem kitap hediye edeceğiz hem Ahmet Yesevi hakkında bu okullarda bir farkındalık olsun diye konferanslar düzenleyeceğiz. Bunun dışında finansını temin edersek bir Ahmet Yesevi filmi çalışmamız var. Bunun dışında yirminin üzerinde başlık olarak faaliyetlerimiz var. Bunlardan en çokta önemsediğimiz akademisyen olmak isteyen kardeşlerimize yüksek lisans ve doktora burslarımız var, Ahmet Yesevi Bursları. Türkiye’de ya da dünyanın her neresinde olursa olsun Ahmet Yesevi ile ilgili çalışmalar yapmak isteyen gençlerimize bu imkanları sağlamak istiyoruz. Bunun dışında görme ve işitme engelli kardeşlerimiz içinde onları da hiçbir zaman unutamayız, onlar da bizim için çok değerlidir. Onlar için de sesli bir kitap çalışmamız, işitme engelli kardeşlerimiz için de bir işaret dilli çalışmamız var.”
Divan-ı Hikmet Sohbetleri’nin 12 Ocak’ta başladığını ifade eden Yıldız, Ahmet Yesevi’nin Divan-ı Hikmet’indeki görüşlerinin Türk toplumunda yankısını bulmasını arzu ettiklerini dile getirdi. Yıldız, “Türk toplumunda, Türk dünyasında Yesevi hazretlerinin mesajını onlara ulaştıralım. Bunu daha sonra İngilizce’ye ve Arapça’ya çevirerek de Batı’ya ve Arap dünyasına da onun mesajını ulaştırmak istiyoruz. Bu değerli büyüğümüzü bizim Anadolu’daki Türklüğümüzü, Müslümanlığımızı borçlu olduğumuz bu değerli büyüğümüzü Türk toplumunda layık olduğu yere getirmek, onu daha çok tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.

KAYANK: MİLLİYET

Yorum Yazın

Kitapi üyesi iseniz lütfen giriş yaparak yorum bırakın. Giriş Yap
 
 
 
Yorumunuz onaylandıktan sonra yayınlanacaktır. Email adresiniz görüntülenmeyecektir. Yorumlardan yazarı sorumludur.

Henüz hiç yorum yok :(


Kodventure Teknoloji A.Ş. hizmetidir.